Selasa, 30 April 2013

3 DARA JADIAN

inilah dia 3 dara jadian FVSB! ooopssss! jangan tersilap yer! dua dah fully booked! tinggal satu je baru separuh booking...ekeke....gambar2 versi gedik ni ditangkap pagi semalam...lokasi kejadian di Tingkat 10 FVSB (^_^)


 hat pakai skirt tu baru separuh booking...yang dua lagi tu dah fully booked! suka sgt gambar nih...I rasa I nampak kurus bile menyorok separuh badan belakang orang....misi sukses! after this keje aku asik menyorok badan belakang orang je la...kahhhhhhhhhhh :P






comel2 betol anak dara dan mak2 dara dalam gambar nih! bertuah betol sapa yang dpt kawen dgn gadis2 nih..ahaks! :P

Isnin, 29 April 2013

Enpon Rosak dan Bersyukur

Salam geng2 semua...sorry sejak dua menjak nih aku tak dpt nak hapdet berita terkini di blog...Enpon buat hal! dah masuk bengkel dah pun...sob sob sob T_T

So tak dapatlah aku nak share cerita ceriti terkini pasal aku and family...takde menarek sgt..cuma kehidupan biasa kami je :)

Baru2 nih Datuk Farish (boss besar FVSB) annouce kat email...semua staff FVSB dpt BRIM..duit tu termasuk dgn increment dan backdated increment (3 bulan)

ya Allah aku sgt berterima kasih padaMu...akhirnya dpt jugak aku merasa BRIM....walaupun aku tak layak dpt BRIM 500hengget tuh...tp aku dpt dgn cara lain...semua staff bawah Petronas layak menerima BRIM 1000hengget...syukur alhamdulillah (^_^)

 dah selamat hantar enpon tab ku ke bengkel Samsung...money comes money goes...camtu lah kekdahnya...ada je yg tak kena...kena beralih ke phone lain kot :D







 minat anak aku sekarang adalah kepada buah strawberry..hamboi over ko nak! ni permintaan dia malam tadi..nak dekat kul 12am makan strawberry...layankan je la! kena tanam pokok strawberry gamaknya :D

Jumaat, 26 April 2013

Rezeki di Hari Jumaat..syukur alhamdulillah

alhamdulillah rezeki di hari Jumaat....syukur padaMu ya Allah...semoga dgn keberkatan rezeki ini, membuatkan aku sentiasa sujud syukur padaMu....amin ya Rabb



Dear All,

I am pleased to announce that the Board has approved the discretionary annual salary increment for FY 2013.

Similar to last year, the basis on awarding increment is based on the compa-ratio method which has been adopted by the Company.  Only those with PPES ratings of 3 and 4 will be accorded increments, provided their current salary has yet to reach the maximum of their salary range.

For those whose salaries are above the maximum limit, you will be accorded an inflationary lump-sum payment.

This increment is effective from 1st January 2013 and the arrears to this effect for those eligible will be paid on 26th April, 2013.
 
We hope you will continue to discharge your responsibilities diligently to achieve superior work performance without compromising on our SAFETY values and to support the Company’s aspirations to be the leading player in the O & M business within the oil and gas industry.

Datuk Farish Rashid



Jumaat, 19 April 2013

Orang Kena Sawan :D

Salam jumaat uoolllsss...I Is cuti semalam...my other half (en somi) kena gout kat kaki belah kanan...tak boleh berjalan...sian dia...menahan sakit 2 hari...huhuhu

korang penah tgk orang kena penyakit sawan? ha meh aku tunjuk meh....korang silalah gelak tapi jgn lebih2 ok...kang terkencing dalam suar sapa mau tanggung? ekeke :D


 sebelum kena sawan...aku elok je main game Candy Crush sambil menunggu turn kereta diservis...datang kul 9 pagi membawak ke 3 ptg...giler kejung aku kat dalam tuh! T_T







 lebey kurang kul 1 tgh hari...aku sudah bertukar menjadi Alien....kahhhhhhhhh..comel tak saya? (*_^)






 ha sawan makin menjadi-jadi...kui kui kui :P







ha korang sanggup dapat kawan camni? kahhhhhhhhhh

Selasa, 16 April 2013

KONON2 DIET & BESDAY ARYAN

ye ye je si nome ni merumput...berjayakah si tembun ni menahan nafsu rakus melantaknya? kita tgk je lah nanti...apa2pun aku dah wajib mendiet ye...kaki dah start sakit2...maknanya badan dah tembun sgt...better do somehing than nothing...ewahhh!! wish me luck ye kawan2!


alhamdulillah majlis sambutan besday anak lelakiku pada 6 April 2013 di KFC Extreme Park Shah Alam berjaya...syukur kerana ramai yg sudi memeriahkannya...event sedang2 jer tapi jadi meriah dgn riuhan kanak2 dan mak2 budak...aku salah sorangnya la...mengalahkan budak2 sungguh! siap berebut hadiah bagai...thanks pada yg hadir...insyAllah kalau ada rezeki...nak jemput lebey ramai lagi di tahun2 akan datang...insyAllah amin :D

gambar tak bleh nak upload kat dlm blog sbb berat sgt...aku tempek sket kat dlm blog..selebihnya leh sekodeng kat FB aku yer..klik sini

 gambar kami sefamily di KFC...syukur alhamdulillah majlis yg sempoi tapi meriah ya amat! (^_^)






 pasangan halal yang menjadi orang kuat majlis besday anaknya sendiri...ahaks! :D







inilah dia orang terpenting pada hari itu...Muhammad Aryan Afeef bin Mohmed Faizal...umo 1 tahun (^_^)






 my bff yang sudi datang memeriahkan majlis...ryn tidak dpt hadir sbb ada kenduri pada hari yg sama...terima kasih tidak terhingga buat sahabat2ku ini sbb sudi hadir...pada yg lain aku mohon maaf yer...insyAllah tahun2 depan aku jemput ramai lagi...amin :D







 moh kita nyanyi ramai2...gambar bebudak dan mak bapak budak main games tak bleh nak boh dlm blog...tp kat FB ada






 aku tabik pada anak2 yg tak takut maskot...syukur anak lelaki aku tak takut...tp si aleesya masih lagi takut maskot chicky tuh...






 meriah sangat! syukur semuanya happy2 belaka :D






jom tiup lilin anak2 ku sayang...sebak tapi happy....sebak sbb arwah abah takde tapi happy bila tgk keletah anak2 yg menghiburkan :)

Khamis, 11 April 2013

BINGKISAN RINDU BUAT ABAH - 13 APRIL 2013

BINGKISAN RINDU BUAT ABAH

Abah
13 April datang lagi T_T

Abah
Kalaulah Abah ada
Pasti Abah tersenyum kerana bakal berusia 63tahun

Abah
Andainya dapat ku pusingkan waktu
Sudah pasti Abah ada di sisi menemaniku

Abah
Masih terasa genggaman tangan Abah
Sebelum Abah menghembuskan nafas yang terakhir

Abah
Kini Abah tiada lagi
Abah pergi menyahut seruan Ilahi
Sunguh berat hati ini untuk merelakan pemergianmu
Namun aku redha dengan suratan ini

Abah
Pemergianmu kian lama berlalu
Namun ingatanku terhadapmu semakin dalam
Rasa rindu untuk memelukmu
Rasa rindu untuk mencium tanganmu
Rasa untuk berbakti kepadamu
Tapi kau tiada lagi

Abah
Meski tiada segunung emas yang kau wariskan
Tetapi Abah telah mewariskan sesuatu yang lebih berharga
Sesuatu yang lebih bercahaya daripada emas dan permata
Sesuatu yang boleh menerangi kegelapan
Didikan yang telah kau curahkan 
Menjadi azimat ampuh untuk menempuh hari-hari mendatang


Abah
Kini aku akan memikul bebanan sepertimu dulu
Suatu tanggungjawab yang amat besar bagiku
Namun aku yakin mampu memikulnya
Kerana Abah menjadi idolaku
Ku yakin kuat sepertimu Abah

Abah
Terima kasih atas segala pengorbananmu
Akan ku ingati pengorbananmu
Tidak akan pernah aku melupakan jasa-jasamu
Abah insan yang sangat ku sayang dunia dan akhirat

Abah
Kini anakmu hanya mampu mengutuskan doa buatmu 
Damai lah engkau di sana 
Walaupun ku tidak lagi menyambut ulangtahun kelahiranmu
13 April sentiasa menjadi tarikh terindah dalam diari hidupku

nota sipi: seminggu sebelum pemergian Abah...abah sempat bergurau dengan Pak Lang dan Pak Tam tentang kematian. diciterkan semula oleh mak ku Hajah Umi Kelsum

Abah: agak2 sapa yang akan meninggal dulu? 
Pak Lang: aku kot Mat...sebab aku yang lagi tua...
Abah: orang kata kalau umur dah lepas 63 tahun, insyAllah umur panjang sebab nabi Muhammad s.a.w wafat umur 63 tahun...tapi kalau orang tu tak lepas umur 63tahun, berkemungkinan boleh 'pergi' dulu
Pak Tam: eh ko tak lah Mat (tamat)! telinga ko panjang tuh...maknanya umur ko panjang! 
Abah: eh ye ker? insyAllah (sambil senyum)

seminggu selepas gurauan nih, Abah pergi selama-lamanya...pergi dengan tenang sekali...Al-Fatihah untuk arwah abahku Haji Tamat bin Nasirun
 

13 April 1950...genaplah umur arwah Abah 63tahun...semoga Abah damai disana...amin

Rabu, 10 April 2013

Rock Scale! :D

Wordless Wednesday katanya (^_^)

Kejadian yang berlaku arini:


HSE token utk semua FVSB staff...kali ni kami dapat Glass Diagnostic Scale bernilai RM200 hengget serba satu...saje je derang...perli aku nih! wajib kurus yer no-me! ari2 la aku timbang berat kat umah...sob sob sob T_T




hampir tercekik aku tadi tau bile tgk gambo nih...RETRO giler! kalah Bumiputera Rockers yo!!! ni gambar staff2 en somi....sporting abis staff DIGI nih....teka mana satu en somi saya? oklah saya tunjukkanlah...hat pakai rambut panjang tgh berdiri tengah2 tu ler en somi saya...perghhh!! arini dept derang ada gambar ala2 rock! sempoi arrr!!! (rambut pelesu sapa la tu yer? aku punya kah? kahhhhh)

Isnin, 8 April 2013

Kasih Ibu Membawa Ke Syurga

Kasih ibu membawa ke syurga...kasih anak kepada ibunya membawa bahagia...kami sayang mak kami...love u till Jannah mak! Mak segalanya buat kami...Al-Fatihah untuk arwah Abah Haji Tamat bin Nasirun...kehilanganmu amat dirasai T_T


 saya sayang mak saya...maklah segalanya buat saya...inilah harta yang tidak ternilai buat saya di dunia dan di akhirat






 maklah tempat kami bermanja dan mengadu nasib...susah senang kami sentiasa bersama-sama mak...kami 2 beradik sangat menyanyangi mak!






mmmmuuahhhh!!! sayang mak sangat2! mak sebak yer bila kami cium mak! kami nak mak sentiasa bahagia (^_^)

Jumaat, 5 April 2013

Terima Kasih DIGI! Hadiah Malam Jumaat :P

Semalam en somi pulang membawa hadiah..hadiah malam jumaat katanya...ekeke :P

DIGI bagi I Pad Mini sorang satu untuk staff2 mereka...bukan main seronok lagi derang dpt...hat mana yang nak kawen tuh, bleh la buat hantaran kawen...so hat mana yg tengah celebrate besday, bleh la dijadikan hadiah...bertuah tol derang! :D

Apa2 pun kami sefamily sgt2 bersyukur dgn rezeki Allah nih...yang paling teruja dpt I pad ni semalam sudah tentunya anak2...tak merasa la maknya pakai...nampaknya let go kat anak2 la...

Terima kasih ya Allah! terima kasih DIGI! dan sudah tentunya terima kasih kepada suamiku! ailebiu very strong! (^_^)

 kami anak2 banak suka sgt dgn 'hadiah' dari DIGI nih :D







 ciuman terima kasih tidak terhingga buat ketua keluarga kami iaitu En somi...we love u so much! terima kasih di atas segalanya! T_T







 ok time ni dah halau anak2 gi main kat bilik menan..so tinggal la kami pasangan bercinta...ahaks! :P






i love u so much! thanks for everything dear! alhamdulillah dgn izin Allah s.w.t hubungan kita semakin bahagia selepas penghijrahan nih...semoga kekal hingga ke Jannah..amin

Khamis, 4 April 2013

Kisah Anak2Ku Yang Dicintai

Terima kasih yang mendoakan baik2 buat aku dan family...sayang korang lebat2 (^_^)

InsyAllah jika niat kita baik, Allah s.w.t akan bukakan rezeki seluas-luasnya buat kita...percayalah! :D

Hari ini aku nak citer alkisah anak2 ku nih...sapa lagi kalau bukan anak daraku Aleesya dan anak bujang aku Aryan...macam2 peel la derang nih...tapi aku suka...terhibur jugak aku laki bini bila tgk anak2 happy...derang kan buah hati pengarang jantung...harta yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit...amanah Allah nih! :)

Aku nak citer pasal Aleesya dulu yer...wiken lepas aku ada bawak aleesya jumpa pakar mata...suh tgkkan mata anak aku nih...semenjak dua tiga menjak nih, dia suka kecikkan mata dia kalau nak tgk sesuatu..cth cam tgk tv or signboard jalan tuh...seolah2 tak nampak atau tak dpt fokus objek yg ada...so aku dan en somi cuak la! bila belajar dalam kelas pun Aleesya kena dok depan sekali...sebab dia tak nampak apa yg teacher dia tulis kat depan..teruk kan? tp itulah kesilapan aku..lambat bertindak! marah betol dgn diri sendiri...haih! so dijadikan la citer...pakar mata tu ckp aleesya ada good news dan bad news! ha kan! good news is Aleesya takde rabun apa2...everything ok! tapi bad news Aleesya ada silau...silau yg agak tinggi utk umur 5 tahun (O_o)

Mata belah kanan ada silau 300...dan mata belah kiri pun ada silau 300...wow! tinggi giler!!! terus rasa nak tampar diri sendiri! en somi pun nampak cam kesal jer sbb lambat bawak anak jumpa pakar...maafkan ibu nak! :(

So aleesya wajib pakai spek khas untuk silau...spek ini gunanya untuk control silau Aleesya supaya power silau tu jgn naik lagi...dia akan control sampai silau aleesya tu slow2 ilang...bleh ilang yer tapi makan masa...pastu every 6 months kena berulang jumpa pakar utk cek silau dan progress aleesya...cermin utk spek leesya ni kena order khas, 5 hari baru siap! rege memang tak tercapai dek akal! tapi demi anak, haruslah berkorban...

alhamdulillah lega ati aku bile pakar tu cakap silau Aleesya boleh ilang slow2 (^_^)

so beringatlah yer wahai para ibu bapa di luar sana...sila cek mata anak2 anda yer...jgn lambat bertindak...Aleesya dapat silau ni pun atas faktor genetik dari ayahnya yang mempunyai silau mata yg tinggi...maka dengan itu...marilah kita sama2 mengambil berat perihal anak2...jadikan citer saya ni contoh buat anda semua...jgn contohi sikap buruk saya nih...huhuhu :(

 sedih ooo mengenangkan nasib anak daraku Aleesya...sayangnya kecik2 dah kena pakai spek






lama jugak la test mata dia nih...silau dia tinggi sangat...sob sob sob T_T


ok tadi aku citer pasal Aleesya...ni citer pasal Aryan plak...ari isnin baru nih...aku bawak Aryan cucuk setahun kat Klinik Kerajaan Serdang...memang dah biasa bawak anak2 aku buat cek-up kat situ...aku memang prefer klinik kerajaan yer...bukan pasal kedekut...tapi memang aku suka lah senang citer (takut salah bagi statement...kang ada yang terasa plak kang) ekeke :D

alhamdulillah Aryan tak banyak ragam...rilek je kena injek kat bahu kiri...tak nangis pun! good boy! insyAllah ari sabtu ni buat besday ringan2 utk dia...maaf yer kalau ada yang aku tak jemput...nama pun Besday Party Ringan-Ringan! kahhhhhh next time aku buat Besday Party Sama Berat Sama Ringan! amacam? good idea tak? keh keh keh :P

 kami yg borink menunggu giliran...walaupun hazab menunggu turn di klinik kerajaan nih sampai kena cuti2 bagai...tapi aku puas hati! apa yg aku puas? takpelah yang penting aku puas...kahhhhhhhh






 dah puas main lompat nari2 dgn si boboi nih...terus fitam di celah ketiak maknya...mabuk kot! keh keh keh :P



 


 ha jangan kata anak je lenguh menunggu...maknya pun dah start layu2 gak! wahhh badan aku ada 3 layer la! ha korang ado?! dah cam kek 3 layer plak kekdahnya! nasib malang sungguh la T_T






 alolololo...rasa nak geget la budak nih...geram weiiii kat anak sendiri! kecik2 boleh la gomol...esok2 kalau dah besar takkan nak gomol plak..kang kuar paper Haruan makan anak...padahal gomol geram je pun! kahhhhhhhhh







 ha sapa yang kena injek nih? aku ker atau si Aryan? keh keh keh...sangap weiii sbb lama menunggu!






 eh comel la dua beranak nih! :P






see rilek kan anak bujang aku pas kena injek? siap pakai sunglass lagik! ailebiu my son! :D

Rabu, 3 April 2013

Meet Our New Family (Exora Bold Premium CVT-CFE)

Assalamulaikum kawan2 yg baca blog aku arini, entry arini aku nak perkenalkan 'ahli keluarga baru kami'...alhamdulillah setelah 8 tahun kami pakai kereta Gen-2..akhirnya hasrat berMPV tercapai jugak...syukur sgt2...walaupun berat hati untuk melepaskan 'GeGe' yang telah lama berkhidmat utk aku sefamily...tapi kami pasrah! at least kalau berMPV ni, senang nak angkut family ramai2...mak aku antara penumpang terawal yg merasmikan keta kami...kalaulah ada arwah abah.....(kesat air mata jap) T_T

alhamdulillah seronok rupenya bawak MPV nih...leh sumbat brg byk2 dlm keta tanpa risau apa2...kalau dulu sendat mandat aku sumbatkan dlm gen-2...sampai anak aku tak boleh landing la...yang paling kesian orang laen tak boleh nak tumpang keta kami...sempit mempit dgn anak2 dan bibik...lom campur tolak brg2 lagi...mmg peloh la! huhuhu

dulu ekon gen-2 segan2 je nak idup...sian anak2 aku berpeloh cam baru pas kuar sauna...almaklumlah keta dah 8 tahun kan...sob sob sob :(

kalau beraya plak...susun 2-3 bijik keta kuar beraya...jenoh ooo..lagi2 kalau sesat jalan...hampeh sungguh la! kalau berMPV nih boleh la ramai2 penohkan satu keta...senang nak beraya! hamboi over ko no-me! sampai ke raya ko pikir huh!!! ekeke...tu semua alasan je tuh....sbnrnya I is teringin :D


tapi kan...lama jugak la aku tgu nak dpt keta ni...makan minggu gak ler! sbb kaler yg kami order ni jarang ada on the road (kata dealer tu la)...selepas diugut dan dipaksa (konon2nya lah...ekeke) barulah kami merasa pakai keta baru nih..akhirnya tanggal 29 march aritu, dgn rasminya kami dpt pakai Exora Bold nih...

kot2 ada yang berminat nak tau...so aku selitkan sedikit sinopsis keta nih:

1) nama penoh dia EXORA 1.6 BOLD PREMIUM CVT - CFE
2) harga on the road RM80,112 (full version) - aku bayar 10% down payment tapi ada diskaun sket sbb insuran aku dulu dah 55% NCD

3) STANDARD ACCESSORIES:
# Engine: 1.6 Campro CFE (205 torque @ 2000rpm)
# Gearbox: CVT Only (138HP)
# New Front Bumper & Grille (improve air flow)
# New Blacked Out headlamp
# New Rear Skirting
# New Rear Combi Lamp
# Leather Wrapped Steering wheel
# New finishing (Center Panel)
# Reverse Camera projected on Rear Mirror
# Electric Folding Side Mirror
# New 16" Sport Rim
# 4 Disc brake
# 4 wheel ABS + EBD

Accessories: Solar Film, CD Player, Leather seats, Airbag driver, Airbag passenger, DVD Player, Navigation system, ABS Brakes, Sport rims, Alarm, Central lock, Adjustable steering  

antara free gift yg aku dpt dari dealer nih:
1) FREE TOUCH N GO ( RM 10 ) & SMART TAG
2) FREE STEERING LOCK
3) FREE TINTED (RM 300 Voucher) 
4) FREE Minyak ( FULL )
5) FREE Payung
6) FREE Road tax 2thn


terima kasih yang wish aku kat fb...pandai korang main teka teki...ekeke...thanks korang..syg kat korang ribu2...

nota sipi: aku ingin mengambil kesempatan mengucapkan takziah kepada Bang Bil di atas pemergian isteri terchenta pagi semalam..Al-Fatihah untuk arwah Kak Gee...semoga Allahyarhamah Kak Gee ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman...amin T_T


 bukan main sayang lagi en somi kat keta lama aku nih...apa taknya mcm2 pengalaman susah senang kami lalui dgn keta nih...sob sob sob T_T






aku bersama keta kesayangan..semoga ko dpt tuan yang baik ye GeGe...untung sapa dpt GeGe nih...mileage baru 135,000, pastu tak penah kena overhaul sbb sampai masa kena servis aku hantar ke Proton, zero accident dan mcm2 lagi





inilah dealer keta kami...Ruah Syawal namanya






yang lama v yang baru (T_T)







sayu hati aku bila dealer tu bawak keta aku pegi...sawan tangis aku tau! lama aku termenung tak gerak2...sob sob sob ni pun rasa nak nangis lagi :(





    meet our new family...EXORA 1.6 BOLD PREMIUM CVT - CFE




sure korang tertanya2 kenapa ada gambar aku menyangkung tu kan? ekeke...tu contoh gear reverse exora nih...ada camera reverse...I is jakun! tu yg jadi model jap...kalau kita masuk gear reverse...maka akan kuar la camera camtu kat cermin pandang belakang tuh..untuk keselamatan kalau ada anak2 ker kucing ker kat belakang..so korang boleh la nampak..skrg kan dah byk kes langgar budak kat belakang keta..nauzubillah..






    ini plak meter keta exora...rajin en somi aku capture gambo...





  ini plak radionya...






 ini view tempat duduk belakang...memang seronok ler bawak mak jenjalan aritu...3 hari tak dok umah...asik berjalan jer...ekeke...pasni giliran bawak mertua plak..






 wahhh en somi volunteer jadi model...view dari belakang keta...alhamdulillah puas hati...leh plan jalan jauh plak pasnih






 ini plak dvd player utk keta exora...aleesya paling suka part nih...asik tgk kartun dia jer...jenoh mak aku melayan sekali...ekeke..






view utk seat depan...memang luas!





 ini view utk seat last sekali...seat no 3...en somi dah try dok belakang...alhamdulillah tak sesak...masih boleh sumbat org2 besar dok belakang :D





 ha view sebegini memang sgt sesuai utk perjalanan jauh...kita baringkan semua seat..dan bentang toto...memang tdo berdengkur la jawabnya...(>_<)





 dah selamat keta aku bertinted gelap...aku guna voucher yg dpt RM300..pastu top up sket amik hat yg ada safety tuh..top up dalam RM688 gitu