Rabu, 8 Januari 2014

Makan Hari Tu & Makan Hari Ni

Arini kita citer pasal makan-makan yer! no-me dgn makanan memang tak dapat dipisahkan..rasa cam kureng je blog aku ni kalau tak hapdet citer psl makanan...kahhhh :D

HARI TU


 Sejak en somi dah jatuh cinta makan Nandos...kerap nau bernandos lately nih...aku biasa2 jer...tak kisah mana2...semua pun aku telan! memang dasarrrr :D




 ha ko! setengah ekor ayam en somi aku bleh perabiskan...punyalah dia suka sgt! ini set en somi, 1/2 chicken Hot Peri-Peri sauce with Mediterranean Rice and Chips





 Aku saje je pegang sos garlic tu...tp tak makan pun...aku hanya mkn ayam cicah dgn tomato sos jer...cili sos takde kat nandos la! hat segala peri2 sos tu, i tak bape nak masuk la so i tak amik..I is tak reti! huhuhu





punyalah tak nak kalah dgn en somi..aku pun terjebak order 1/2 chicken mild sauce with wedges and garlic bread...tapi tak abis pun...aku mkn 1/4 chicken jer..yg lain serah kat en somi...licin uoolss!!!



HARI NI



 selfie diri dan bff wajib ada sebelum makan yer :D





 anak2 dara yg lunch bersama tadi...ahaks! :P






 lunch disini!






ini yang aku sebat tadi..senak betol nak perabiskan..Solmon Grilll...besar giler portionnya





inilah tujuannya...Capt Jai belanja kami semua utk celebrate birthday superintendentnya...so sweet!!! semoga panjang umo Capt Tan!

Ketam Nipah

Setelah digoogle dan teliti halal haramnya..maka puaslah hati ini apabila majlis fatwa menyebut bahawa Ketam Nipah itu halal untuk dimakan...so tonite aku masakkan Ketam Nipah Goreng Bercili buat suami tercinta...tak sabar nampaknya en somi sampaikan pesan kat tepon pagi2 suruh masakkan ketam nipah yg beli aritu...

Pestime beli Ketam Nipah kat Aeon One Utama aritu...dah siap potong dan packing...tinggal nak masak jer...menurut pengalaman org yg penah mkn ketam nih, mengatakan ketam nipah ni lagi sedap dari ketam bunga...wallahualam...I is baru pestime nak rasa! I is tak sabar nak masak :D

So bersiaplah kamoo wahai encik-encik ketam sekalian...sudah tiba masanya kamoo digulai dan direndang...en somiku tingin sgt nak mengokak dan mengunyah kamoo wahai encik ketam



HALAL MEMAKAN KETAM NIPAH - MAJLIS FATWA KEBANGSAAN. 
 
Ketam nipah pula bukanlah daripada jenis reptilia dan amfibia, tetapi ia adalah dari jenis rustasia iaitu sama golongan dengan udang dan kerang. Keseluruhan edaran hidupnya adalah di dalam air dan mempunyai sistem pernafasan melalui insang dan bukan paru-paru. Ia bernafas menggunakan oksigen dalam air sebagai pelarut. 

Oleh itu dari segi hukum ketam nipah ialah binatang yang boleh dimakan. Kehidupan ketam nipah di darat hanya dalam tempoh masa yang singkat sahaja iaitu lebih kurang dua tiga hari, kerana dalam insangnya mempunyai satu ruang pintu yang boleh ditutup dan mengandungi sedikit air. Ia menggunakan air tersebut untuk pernafasan dan sekiranya air itu kering ia akan mati. Katak adalah sejenis binatang dualam yang hidup di air dan juga di darat. Menurut Mazhab Syafie, tiap-tiap binatang yang hidup dua alam adalah haram dimakan. 

Oleh : Pemikir (www.suarapemikir.com)
 

Jumaat, 3 Januari 2014

Kronologi Aryan Admit Ward Masa Raya Haji Lepas

Salam Jumaat uoolllsss!!! bestnya tgk korang semua dok hapdet gambo anak2 sekolah kat FB...aku bleh rasa kemeriahan dan kebizian anak2 dan mak apak kat sekolah...teruja sungguh antar anak2 sekolah! tapi dalam keterujaan tgk bebudak ni sekolah...dlm masa yg sama kesian pun ada...almaklumlah jadual padat madat...belah pagi sekolah kebangsaan...pastu rehat kejap, then nak ke sekolah agama plak...pastu mkn mlm kejap..dah antar anak gi ngaji or tuisyen...umang ai! sumpah fitammmm!!! bertabahlah wahai anak2 dan mak apak sekalian :)

Minggu ni, aku dgn en somi belom berkesempatan antar Aleesya ke sekolah...Aleesya masih dlm proses menyembuhkan diri dari demam chicken pox...in shaa Allah isnin depan dah bleh dah join kawan2 dia gi sekolah tadika 6tahun...

Bajek nak start citer psl company trip aritu...tapi aku simpan dulu stori dan gambar2 tu dulu..hat tu aku kongsikan isnin depan...eh isnin aku cuti...ari selasa la jawabnya :D

So arini aku nak citer tentang anak lelaki aku admit ward di Tropicana sbb demam panas...pecah rekod for the first time anak aku admit ward 2 kali pada tahun lepas....kali pertama Aryan masuk wad sbb demam panas pada awal January 2013. Betol2 2 minggu sebelum arwah abah aku meninggal...pastu admit lagi sekali pada 11 Oktober 2013 sbb viral fever...apa nak dikata kan? redha je la...mmg hebat betol dugaan aku sefamily terima pada 2013...dari satu tragedi ke satu tragedi...bleh dikatakan tahun 2013 merupakan tahun tragedi dan tahun rezeki buat aku sefamily...walaupun ada duka, pasti ada sukanya...Allah Maha Penyanyang lagi Maha Pengasih...syukur alhamdulillah


 malam sebelum admit hospital...panas Aryan time ni 39-40 celcius...masuk ubat bontot tapi lega kejap...pastu naik balik...sedih T_T






 esok pepagi terus bawak anak aku gi Hospital Tropicana...aku berserah je...kalau perlu admit...aku redha...at least ada doktor boleh jaga dan tgkkan aryan...aku riso kalau dibiarkan kat umah...takut benda tak elok jadi..nauzubillah

 



 siannya aku tgk anak aku meronta2 mintak lepas...air muka dia tu kesian sgt...sedih sgt aku menengoknya :(





sementara tgu bilik kat ward kosong...so nurse tempatkan Aryan sementara di ward ICU






aku tak sanggup tgk tgn Aryan kena cucuk...maka bibik la menemankannya...ibu mana yg sanggup hadap dan dgr rintihan anaknya kan...






 lebih kurang sejam pastu, kami dpt bilik single exec di wad Pearl, tingkat 5






 susut sgt badan Aryan sbb takde selera makan...tu bibik aku suapkan jugak biskut ke mulut dia...Aleesya pun takde selera makan sgt sbb risokan adik dia...






 lega tgk Aryan dpt senyum sket2





 inilah rumah sementara kami..5 hari 4 malam kami berkampung kat sini...aku hangkut sekali mak aku...pakej yg lengkap...percutian tidak dirancang namanya :)





 korang abaikanlah brg2 yg berselerak kat belakang tuh..mujur ada space utk bentang toto, sembahyang dan bermain2 dlm bilik nih...so kami angkut segala toto dan brg menan anak2






 Aleesya yg kuat posing...kat belakang tabir tu terletaknya jamban dan bilik mandi





Aryan yg dah start melasak...dia ingat dia dah sehat la tu..nak gak layan alongnya main masak2






inilah akibatnya kalau melasak sgt...abis bengkak tgn anak aku kesan dari jarum drip tuh...3 ari on drip...pastu tak sanggup nak cucuk lagi...so doktor bagi ubat makan...sib baik la si Aryan ni senang nak makan ubat






walaupun demam dia on off..tapi gigih betol si Aryan nak main gelongsor dgn akaknya...aku layankan jer...kesian plak aku tgk dia berkurung dlm bilik jer






ha time ni demam dia naik balik...oksigen dlm badan dah kurang...tu tgh cek oksigen la tu...lepas cek oksigen, aku request utk sedut kahak aryan sbb dia tak selesa bernafas masa tido, makan atau minum susu...ok my permintaan diperkenankan doktor...mmg ler tak sanggup kan nak tgk aryan kena sedut...tp aku cekalkan hati sbb aku nak aryan cepat sembuh dan bleh balik umah cepat...lenguh weii lawan sejuk sepital...reput tulang belulang weiii!! Ekon kat tropicana nih mengalahkan kutub utara






sian Aryan...sian ayahnya gak





 masing2 tak sabar nak kuar dari sepital





 inilah doktor Priya yg cantek manis cam pelakon bollywood...dia punya suara alamak aiii halusss bebenor...baik giler doktor nih...dia la yg jaga aryan selama 5 hari 4malam kat sepital...dulu masa aryan kena admit...dia jugak yg jaga






 tak sanggup rasanya aku makan makanan beli kat luar...aku dan bibik gigih balik umah basuh baju dan masak makanan utk dibawak ke sepital...masak simple2 je...yg penting sedap, menyelerakan dan tidak membazir


 



kalau ko makan lauk simple cam sambal sardin dgn telor dadar..kompom ko makan bertambah punya! ekeke...






 amboi meriahnya Hari Raya Haji kami...disebabkan kami anak banak stuck kat sepital..maka dgn baik hatinya ahli keluarga mertuaku dtg secara berjemaah bawak lauk pauk sedap  dan beraya bersama kami di hospital :D





 ipar duai pun ada sekali bawak spaget aglio olio..sedap uollss!!!






 best dpt kumpul dan mkn ramai2 cenggini walaupun di HOSPITAL...kahhhhhhhhh






sungguh ohsem lauk2 yg mertua aku bawakkan! ^_^

Khamis, 2 Januari 2014

Nome Kembali bersama Kenangan Sepanjang 2013

Salam kepada semua yg masih lagi singgah blog saya...kes psl citer lucah tu dah selesai...syukur alhamdulillah...pelik nau org2 zaman skrg ni, sanggup menfitnah tulis citer lucah dan tempek gambo aku yg tak bersalah..bukan aku sorang ye, ramai yg terkena...apalah nak jadi?! syabas kpd SKMM kerana sepantas kilat dpt selesaikan kes nih...dan thanks to Inspektor Khairul dari cawangan Dang Wangi yg turut sama membantu...thank you!!!

hah bila kes ni dah selesai...bolehlah si nome tembun dgn sukahati membuka balik blog ini kepada semua org...sayang ooo nak tutup blog nih...byk kenangan, gambo ahli keluarga dan kwn2 kesayangan saya dalam blog nih...

Sebagai permulaan untuk entry 2014 nih, meh saya kongsikan citer menarik suka duka saya sepanjang pertengahan tahun lepas...happy reading fren! :)

okeh, moh kita mulakan dgn acara makanan...sbb makan2 tak bleh dipisahkan dari hidup nome...see the body la! mihmihmih :D


 Macaroni goreng special..baru buat semalam sempena New Year...walaupun nampak simple tapi sedap ooo!! matiklah puji diri sendiri plak yer...ekeke...






lontong utk breakfast...mingu2 lepas punya






 Ketam masak kari pekat...walllahhhh!!! peberet en somi






 Mee kari banjir...kalau kat luar mau kena 8 hengget kot...ha ni buat sendiri...ko nak letak lauk banyak mana pun tak kisah...mmg puas hati! :D






 ha ni cekodok bilis bukan aku buat yer...ini en somi buatkan utk aku dan anak2...special punya! i lap u abang! :)






sambal goreng jawa kegemaran kami sekeluarga






 kuih sagu peberetku





For the handsome-est, smartest, and best-est husband in the world.  May all the joy, peace, love, prosperity and happiness come to you year after year.  Happy birthday Abang! I love u more and more evey day until Jannah...You'll Never Walk Alone Hubby! :D






 
 Jumaat lepas Aleesya kena chicken pox...kesiannya dia! tak dpt join sekolah arini dgn esok...in shaa Allah isnin depan baru start sekolah...alhamdulillah dah nak sembuh dah...





 Di antara petua nak mengurangkan miang chicken pox...boh daun semambu dgn daun pisang atas katil...then anak kita tido atas tu utk mengurangkan gatal2 badan dan panas badan...alhamdulillah menjadik petua nih...sharing is caring! sila cuba yer




 daun pisang dan daun semambu adalah tajaan dari keluarga mertuaku...thanks abah! thanks mama!




 aritu bibik aku pulang ke Indon sbb anaknya nikah...balik 5 hari jer...tp sepanjang 5 hari tu aku asik berdoa supaya bibik balik ke Msia balik...almaklumlah dulu aku penah kena...bibik balik indon, terus tak balik sini dah...serik ooo!! tapi yang ni syukur sgt...dia balik on time walaupun masa tu dia tak sehat...thanks bibik! i lap u :)







kesian bibik kena denggi...patutlah lembik semacam je bila dia baru balik dari Indon...demam panas sgt...terus bawak ke klinik kesihatan ambik darah..platlet darah rendah...kena denggi...so 4 hari berulang makan sup ketam...ha nampak ketam sekor dlm mangkuk tu...aku la yg memasaknya...malas nak potong..pandailah bibik aku mengokaknya...kahhhhhh...alhamdulillah berkat mkn sup ketam 4 hari 4 malam...bibik sembuh dan bebas dari denggi  :D





ohhh ni gambar kenangan terindah di Langkawi...rezeki dpt mempertahankan kejuaraan...dulu Ratu Retro..now Ratu Hawaii plak...best sgt company trip nih! kalau ada masa aku citer panjang2 yer...gambar byk nih...ekeke :D





inilah keluarga kecilku! harta aku dunia akhirat..doakan kebahagiaan kami...semoga tahun 2014 ini membawa rezeki dan kebahagiaan kepada kami...walaupun tahun 2013 penuh dgn dugaan dan pancaroba....tapi itu ketetapan Allah dan kami redha...Apa yang dah lepas biarkan ia berlalu, redha itu penting...apa yg akan berlaku, terima dan hadapilah ia kerana itu pasti..semoga arini lebih baik dari semalam

Rabu, 13 November 2013

SAMA TAPI BELOM TENTU SERUPA

Assalamualaikum....ya Allah lama sungguh la aku tak lalu lalang ke blog...rindu sgt nak main tulis2 kat sini...rindu nak singgah blog kawan2...

lately ni kebizian melanda...ada 3 projek aku kena handle skrg...so masa itu sgtlah terhad...ini dpt bersukaria kejap pun dah kira syukur sgt2...ketiga-tiga boss aku sibuk meeting....so aku lompat bintang kat sini!!! yahoooooo!!!

Entry arini aku nak tempek satu gambar...macam tembun jer! macam tak kena jer! macam ntah apa2 jer!!! kahhhh :D

gambar sekadar lawak sengal...nampak nau aku ni dah ting tong buat keje opis!!!


Photo: EH SAMA KER? MACAM KONPIUS JER! MACAM TAK KENA JER! MIHMIHMIH :D